Izšel LibreOffice 5.0.0

Matej Huš

5. avg 2015 ob 21:26:00

Danes je luč svet ugledala nova verzija odprtokodnega pisarniškega paketa LibreOffice, ki je nastal z razdružitvijo od OpenOfficea. Kot se za velike verzije spodobi, prinaša cel kup popravkov in izboljšav ter spoliran uporabniški vmesnik.

LibreOffice podpira Linuxove distribucije na osnovi Red Hata in Debiana (torej vse najpopularnejše), Mac OS X 10.8 ali novejši ter Windows Visto ali novejši, pri čemer velja izpostaviti podporo tudi za še svež Windows 10. Slednji ima sicer okleščeno verzijo Officea neposredno na voljo, skupaj s podporo za posodobitve v oblak, a to ne pomeni, da je LibreOffice brez pomena. Še zlasti na Windows 7, ki ima po nekaterih statističnih podatkih še vedno več kot polovico tržnega deleža! LibreOffice ima 80 milijonov uporabnikov, ki lahko sedaj prestopijo na novo verzijo.

LibreOffice je od verzije 3 do 4 naredil velik korak v smislu stabilnosti in zanesljivosti, petica pa tega ne želi pokvariti. Sestoji iz aplikacij Writer, Calc, Impress, Draw, Math in Base, ki povsem spodobno nadomeščajo Word, Excel, PowerPoint in druge Microsoftove programe. Writer je čisto kompetenten, Calc pa se pri res kompleksnih preglednicah vseeno izkaže nekoliko slabše, zlasti pri uvozu iz Excela. Nova verzija je tudi hitrejša od starejših, bržkone tudi zato, ker ohranja klasičen videz (kot Office 2013), dasi je vmesnik osvežen.

Brezplačna namestitev je že na voljo.