Povprečni igralec iger star 37 let

Matej Huš

8. jun 2011 ob 18:11:20

Nova študija Entertainment Software Association (2011 Essential Facts About the Computer and Video Game Industry) je pokazala nekaj zanimivih dejstev o igralcih računalniških iger, ki jih nismo pričakovali. Odkrili so, da ni res, da je igranje iger v glavnem dejavnost mladostnikov, saj je povprečni igralec star 37 let in ima za seboj 12 let igranja. Kar 82 odstotkov igralcev pa je starejših od 18 let. Povprečni kupec igre je star 42 let. Med igralci je 42 odstotkov žensk, prirast v deležu pa je v njihovi skupini največji. Še zdaleč torej ne velja, da žensk igre ne zanimajo.

Zanimiv je tudi porast med starejšimi igralci, saj je delež starejših od 50 let dosegel 29 odstotkov. Od vseh igralcev jih 65 odstotkov igra z drugimi igralci v živo (torej v isti sobi ali hiši), 55 odstotkov pa jih uporablja igre tudi mobilnih telefonih ali prenosnih napravah.

To nekoliko zmanjšuje bojazni Američanov, da njihova mladina množično posega po neprimernih igrah. Zvezna komisija za trgovino (FTC) je že aprila izdala rezultate raziskave, kako težko pridejo najstniki do iger, ki so označene 18+. Le v 13 odstotkih primerov jim je to uspelo, medtem ko do filmov z neprimerno vsebino (oznaka R) pridejo v 38 odstotkih primerov. Kar 90 odstotkov staršev je dejalo, da so seznanjeni z vsebino iger, ki jih uporabljajo njihovi otroci, 86 odstotkih jih pozna starostne oznake na igrah in od teh jih 98 verjame, da so točne. Skoraj polovica staršev igra igre vsaj enkrat tedensko skupaj s svojimi otroci.