Apple WWDC: iCloud

Primož Resman

7. jun 2011 ob 00:23:21

Otvoritvena predstavitev razvijalcem namenjene konference WWDC so pri Applu končali z najavo že lep čas pričakovane oblačne storitve iCloud. Ta prinaša lep nabor novosti ter je ključna komponenta za povezovanje mnogih funkcionalnosti na osebnih računalnikih (tako na OS X kot na računalnikih z operacijskim sistemom Windows) in mobilnih napravah z iOS. Glavni razlog za uvedbo iCloud je prav dejstvo, da danes osebni računalnik ni več osrednja enota z vso multimedijsko vsebino (glasba in slike), temveč se te nahajajo na različnih napravah. Sinhronizacija podatkov med njimi je nerodna in dolgotrajna, zato so se pri Applu odločili, da je potrebna boljša rešitev. Kot je rekel Steve Jobs, digitalno oz. multimedijsko središče, računalnik, bodo prestavili v oblak.

iCloud bo tako v prvi vrsti omogočal sinhronizacijo podatkov med napravami. Slike, zajete na iPhonu, se bodo samodejno pojavile še na iPadu, na Macu in na osebnih računalnikih z Windows (slednje v mapi My Pictures oz. Moje Slike, za kar bo potrebna programska razširitev). Samodejna sinhronizacija ne bo omogočena le za slike, temveč tudi za kontakte, koledarje (svoje bo mogoče deliti z drugimi uporabniki in obratno), elektronsko pošto, itd. iCloud popolnoma nadomešča storitev Mobile.me, uporabniki bodo še vedno prejeli elektronski naslov @me.com, a z iCloudom prihajajo spremembe v cenovni politiki. iCloud bo namreč brezplačen ter obenem ne bo podprt z oglasi, medtem ko je Mobile.me stal 100 ameriških dolarjev letno.

V oblaku bodo slike dosegljive 30 dni, vse se bodo shranile na osebni računalnik, zadnja tisočerica pa se bo brezžično prenesla na mobilne naprave z iOS-om. Če boste želeli neko sliko obdržati na mobilni napravi, morate sliko le prestaviti iz albuma Photo Stream v aplikaciji Photos, v katerem se slike iz oblaka nahajajo, v enega izmed drugih albumov. Tako boste naredili lokalno kopijo slike. Sinhronizacija slik se bo izvrševala le prek povezave WiFi.

Na strani naprav z iOS-om bo iCloud ključen pri prerezu popkovine z osebnim računalnikom. Namesto na računalnik se bodo tako varnostne kopije shranjevale v oblak. V iCloudu boste lahko pregledali, katere aplikacije oz. knjige imate že kupljene prek uporabniškega računa za Applove trgovine ter jih namestili oz. prenesli na katerokoli napravo z iOS-om, ki si jo lastite. V oblak se bo shranila tudi glasba, slike in videoposnetki na napravi ter nastavitve same naprave in nastavitve iz aplikacij. Če npr. zamenjate mobilni telefon za novo generacijo, vnesete svoje vpisne podatke za iCloud in kar naenkrat ste na praktično istem mestu, kot ste bili s starim telefonom. Tudi tukaj se bo sinhronizacija izvajala le prek omrežja WiFi, v teoriji pa naj bi se izvajala dnevno.

iCloud bo uporabljen še za ustvarjanje dokumentov, prezentacij, preglednic, itd., saj bo na voljo pisarniška zbirka, v oblaku poimenovana Documents (vključuje Pages, Numbers in Keynote). Ustvarjanje oz. urejanje enega izmed dokumentov na neki napravi z Documents povzroči, da je kadarkoli mogoče delo nadaljevati z drugo povezano napravo, saj se osvežitve dokumenta sinhronizirajo praktično takoj.

V oblak se seveda seli tudi iTunes, kjer bo tako na vseh napravah z brezžično povezljivostjo iz oblaka prenašati skladbe, ki se sicer nahajajo na drugi napravi, a jo želite poslušati takoj. Prenosi iz oblaka so seveda na voljo za v iTunes Music Store kupljene skladbe, na voljo pa bodo za skladbo v formatu AAC z 256 kbps zapisom podatkov. Dodatni prenosi bodo brezplačni, skladbe pa bo mogoče sinhronizirati na do desetih napravah. iCloud bo prek API-jev, odprtih za razvijalce, mogoče integrirati v druge aplikacije. Za varnostne kopije, elektronsko pošto in dokumente bo v brezplačni različici na voljo 5 GB prostora, kjer v teh 5 GB prostora ne spadajo v App Store kupljene aplikacije, v iTunes Music store kupljena glasba in v iBooks kupljene elektronske knjige, kakor tudi ne spadajo slike, zajete v preteklih 30 dneh.

Za konec so predstavili še drugi del oblačne storitve iTunes, poimenovane iTunes Match. Lastniki obsežne zbirke CD-jev, ki so jih pretvorili v bolj prenosen format MP3, bodo lahko zbirko iz iTunes sinhronizirali z oblakom, ta bo skladbe analiziral ter omogočil prenos sicer plačljive skladbe na prenosne naprave brezplačno. Analiziranje in prenos naj bi bila končana že v nekaj minutah namesto v nekaj tednih. Skladbe, ki niso na voljo v Applovi trgovini, bodo prenesene na Applove strežnike in pretvorjene v format AAC brez DRM-ja. Cena za to storitev bo 25 ameriških dolarjev letno, ne glede na količino skladb v oblaku oz. v zbirki.