Twitter onesposobil vse zunanje odjemalce za dostop

Matej Huš

14. jan 2023 ob 12:37:57

Twitter je (bilo?) eno redkih družbenih omrežij, ki je omogočalo dostop do vsebin prek API, kar so s pridom izkoriščali številni neuradni odjemalci, denimo Tweetbot. Zahtevnejši uporabniki so jih množično uporabljali, saj so jim omogočali prilagoditev uporabniške izkušnje po lastni meri, medtem ko si uradna aplikacija ali spletna stran često po svoje predstavljata, kaj bi uporabniki želeli gledati. Razvrstitev čivkov po relevantnosti in ne po času objave ena izmed funkcij, ki v uradnih dostopih nikoli ni delovala pregledno. Zato je razočaranje veliko, ko so včeraj iz neznanega razloga vsi zunanji odjemalci odpovedali.

Če je razlog neznan, pa način ni. Twitter je ponoči onesposobil dostop prek API-jev, ki je bil nujen za pridobivanje podatkov. Twitter uradno še ni komentiral dogodka, zato ne vemo, ali gre za kakšno okvaro ali namerno potezo, ki naznanja spremembo v politiki dostopnosti. Razumljivo se po spletu širijo govorice, da je to konec dostopa mimo uradnega odjemalca, na kar se pripravljajo tudi ponudniki alternativnih aplikacij. Zanimivo je, da mrk ni popoln, saj so nekatere aplikacija za nekaj uporabnikov še ostale delujoče (primera sta Albatross in Fenix).

Dostop do Twitterja prek API-jev ni pomemben le za neuradne aplikacije, temveč je omogočil tudi vrsto analiz in raziskav. Marko Plahuta že skoraj dve leti analizira slovenski del Twitterja, kar je možno ravno zato, ker API-ji omogočajo pretočiti vse javno dostopne podatke (čivke, avtorje, odzive). Tudi v akademskem svetu je Twitter najpogosteje uporabljeno družbeno omrežje za vsebinske analize družbe, ker omogoča preprosto pridobivanje podatkov vsakomur. Morda se je to sedaj končalo.