Asus je na Computexu predstavil Padfone

Primož Resman

31. maj 2011 ob 15:24:19

Asus ima s prenosnimi napravami obilico izkušenj ter ima obenem za pasom lep nabor inovacij. Prav oni so predstavili prvega Eee PC-ja, začetnika vseh netbookov. Nedavno so predstavili Eee Pad Transformer, tablični računalnik z Android 3.0, za katerega ponujajo še poseben dock s tipkovnico. Poleg tipkovnice ta vključuje še dodatno baterijo, tablični računalnik pa preobrazi v pravi mali netbook, na katerem teče Android. Zdaj bodo parjenje opravili še z druge strani, saj pripravljajo mobilni telefon, ki ga bo mogoče vtakniti v tablični računalnik.

Srce koncepta Padfone je mobilni telefon, ki ima zaenkrat diagonalo 4,3-palcev. Gre za klasičen mobilnik z Androidom (Android bo ob izidu uporabljena platforma, nekaj več o tem kasneje) z običajnim vmesnikom, fizičnimi gumbi, fotoaparatom, itd. Družbo mobilniku pa bo delala tablica, v katero bo mobilni telefon mogoče vtakniti in ju tako spariti. Poleg večjega, okrog 10-palčnega zaslona, zvočnikov, nekaj več priključkov in dodatne baterije v tem razširitvenem docku ne bo ničesar drugega. Vso vsebino, prikazano na zaslonu, bo tako poganjal mobilni telefon.

V prototipnih izdaja so tablični računalniki uporabljali Android Honeycomb (v enem izmed predstavitev je bilo mogoče opaziti Windows, a je bila to napaka), ki pa ne deluje na mobilnih telefonih. Izid končnega kompleta naprav pri Asus načrtujejo za božično-novoletne praznike, takrat pa naj bi bil mobilnik opremljen z najnovejšim Googlovim operacijskih sistemom. Seveda vsi v tem primeru pričakujejo Ice Cream Sandwich, za katerega je znano, da bo prišel v praktično enaki obliki tako za mobilne telefone kot tablične naprave. Ker se mobilnik v primeru PadFona zgolj vtakne v tablico, prikaz pa se takoj prilagodi večjemu zaslonu, je izbira Ice Cream Sandwicha tako logična.

Razen koncepta in uporabe Androida ni določeno še skorajda nič, torej bi Asus lahko spreminjal velikosti zaslonov obeh naprav. Povedali so le, da bo ob izidu uporabniški vmesnik enak tistemu, ki ga bomo proti koncu leta prvič videli na drugih Asusovih tabličnih napravah, ki bodo predstavljale drugo generacijo tablic z Androidom.