Asus je predstavil PadFone 2

Primož Resman

17. okt 2012 ob 00:33:54

Na vzporedni predstavitvi v Taipeju in Milanu so pri Asusu predstavili drugo generacijo svojega koncepta PadFone. Gre za zanimivo idejo, ki v prvi generaciji nekako ni doživela pretirane popularnosti. Uporabniki kupijo običajen pametni telefon, na katerem teče Android, dokupijo pa lahko še adapter oz. dock v obliki tabličnega računalnika, v katerega se vtakne ta telefon. Rezultat je 10-palčna tablica, ki ima temu primeren vmesnik operacijskega sistema Android, a so uporabniku vseeno dostopne prav vse datoteke, ki se nahajajo na telefonu. V primeru prve generacije je bilo mogoče kupiti še tipkovnico, v katero se je vtaknilo sparjen mobilnik in tablični adapter, rezultat pa je bil Android prenosnik v stilu Asusovih Transformerjev.

Med prvo in drugo generacijo je razlik ogromno. Začenši s telefonom, ki je tokrat večji, 4,7 namesto 4,3-palčen, povečala pa se je še ločljivost z 960 x 540 na 1280 x 720 pik. Zaslon je identičen tistemu, ki ga HTC uporablja v svojem One X (in One X+), a je boljši v enem pogledu - gre za enega prvih primerov uporabe Sharpove tehnologije IGZO. Glavna prednost slednjega je predvsem v manjši porabi energije. Fotoaparat zajema slike s 13 milijoni točkami, vgrajena baterija meri kar 2160 mAh, delovnega pomnilnika pa je 2 GB.

Enega izmed najboljših telefonov glede na specifikacije je, kot rečeno, mogoče uporabljati kot tablični računalnik. Namesto vratc, za katerimi se je v prvi generaciji skrival telefon, slednjega zdaj vtaknemo kar v odprt žep na zadnji strani. V adapter vgrajena baterija meri 5000 mAh, 10,1 palčen zaslon pa je tipa IPS in ima ločljivost 1280 x 800 pik. Še ena razlika s prvo generacijo je podatek, da bo PadFone tokrat na voljo le v kompletu, medtem ko je bilo vsakega izmed treh delov prve generacije možno kupiti posebej. Cena za komplet naj bi v prosti prodaji znašala 700 € za 32 GB model oz. 800 € za prostornejši 64 GB model.