PlayStation 4 že v razvoju

Primož Resman

28. maj 2011 ob 00:00:34

Sonyjev glavni finančnik, Masaru Kato, je na sestanku za investitorje razkril, da bo del proračuna za Sonyjevo fiskalno leto 2012, ki se je začelo letošnjega 31. marca, že namenjen razvoju 4. generacije njihove slavne igralne konzole PlayStation. Kljub napovedanem začetku razvoja je zatrdil, da je PS3 še daleč pred iztekom svoje življenjske dobe ter da jih ne omejuje zmogljivost trenutne generacije konzole, temveč sam razvoj trga, ki na vsakih nekaj let enostavno zahteva novo generacijo konzole. Žal ni želel podati niti grobih okvirov za datum izida.

Po drugi strani je povedal, da bo proračun za razvoj PlayStation 4 v primerjavi s trenutno aktualnim PS3 mnogo manjši. Razlogov za to je več, poleg očitnega finančnega stanja na svetu, ki je posledica gospodarske krize v preteklih letih, je tu še ogromen proračun za razvoj PlayStation 3, ki morda ni bil najboljša izbira. PS3 je namreč tehnično izredno napredna konzola, ki uporablja v sodelovanju s Toshibo in IBM-om razvit procesor Cell, še vedno kot edina uporablja ploščke Blu-ray, itd. A vse te tehnološke inovacije so pomenile, da je bil ne le razvoj, temveč tudi sama proizvodnja konzol izredno draga. Temu se želijo izogniti z novo generacijo.

Obenem bi uporaba bolj standardnih komponent prinesla lažji razvoj iger, ki so dandanes večinoma na voljo na vseh treh velikih platformah, torej na Xbox 360, PlayStation 3 in na osebnih računalnikih. Osebni računalnik in Xbox 360 sta si med seboj relativno podobna, torej je prenos enostaven, to pa ne velja za PlayStation 3, na katerem je razvoj iger zaradi kompleksnejše arhitekture zahtevnejši ter zahteva več časa za učenje.