Google Offers konkurenca Grouponu

Matej Huš

23. jan 2011 ob 12:34:14

Google je lani snubil podjetje in spletno stran Groupon, za katera je ponujal kar šest milijard dolarjev. Kupčija je padla v vodo, ker se Groupon ni pustil prodati. Google ni dolgo razmišljal kaj storiti; napovedali so razvoj lastne storitve Offers, ki bo neposredno konkurent Groupona.

Groupon posluje v 27 državah in ponuja svojim članom ugodne ponudbe, ki veljajo en dan. Vsak dan ponudijo nekaj izdelkov svojih dobaviteljev po posebni promocijski ceni in če se dovolj ljudi prijavi k nakupu, se posli tudi izvedejo. Če interesentov ni dovolj, posla ni. Skratka, gre za kombinacijo lokalnega oglaševanja in prodaje diskontiranih izdelkov (oziroma kuponov s popusti, če želite), ki neverjetno dobro funkcionira.

Google tako sedaj že testira svojo storitev Offers, ki bo ponujala isto storitev. Navezala se bo na Google Checkout, dopolnjevali pa jo bodo Gmail, Google Reader in Google Buzz, prek katerih bo mogoče znance obveščati o akcijah, in seveda Google Maps za prikaz naslovov.

Groupon bo torej dobil resno konkurenco, a še zdaleč ne bo prva. Po svetu že obstoji na tone klonov te storitve, pa je Groupon še vedno prepričljivo v vodstvu. Poleg tega lahko predvidevamo, da so ob zavrnitvi Googlove ponudbe gotovo imeli način, kako bodo tekmovali z njim. Groupon je medtem zbral milijardo dolarjev v dokapitalizaciji, kmalu pa želijo z javno prodajo delnic dobiti še petnajstkrat toliko. Bitka bo torej ostra.