Razvili tkanino, ki zna tako zadrževati kot prepuščati toploto

Jurij Kristan

10. feb 2019 ob 20:45:34

Na Univerzi v Marylandu so napravili prvo pametno tkanino, ki se odziva na vlago in glede na razmere prepušča več ali manj toplote, s tem pa človeka bodisi hladi bodisi greje.

Ob izrazu "pametne tkanine" danes večina pomisli na oblačila z všito elektroniko, kot so obleke z lučkami, fotocelicami ali vojaški jopiči z vdelanimi podatkovnimi vodili. Toda pojem ne terja vključka elektronike in zajema tudi tekstil, ki se zna na določen način odzivati na razmere ali dražljaje. To dosežejo s kompozitno zasnovo preje iz naprednih materialov, kar je v preteklosti običajno proizvedlo togo, nerodno tkanino, ki po udobnosti ni bila primerljiva z naravnimi. A novejša odkritja omogočajo vse bolj fino dodajanje snovi na in v same niti.

Na Univerzi v Marylandu so posamezno nit sestavili iz prepletenih vlaken dveh sintetičnih materialov, kjer je prvi hidrofoben, drugi pa hidrofilen, ter vse skupaj prevlekli še s prevodno plastjo ogljikovih nanocevk. V razmerah povečane vlage, na primer ob potenju, se niti zvijejo na način, da se vlakna zbližajo, oziroma postanejo bolj toga. To ima dvojen učinek: kot prvo v tkanini nastanejo reže, kot drugo pa se spremenijo elektromagnetne lastnosti prevleke iz nanocevk, ki začne prepuščati infrardeče - se pravi toplotno - sevanje. V suhem stanju se vlakna sprostijo, prevleka pa infrardeče svetlobe ne prepušča več skozi.

V takšne vrste oblačilu nas teoretično ne bi več zeblo ali nam bilo vroče. Hkrati bodo napredne vrste tekstila vse važnejše v času, ko skušamo stvari hladiti ali greti s čimmanj potrošene energije. Pametno oblačilo s hladilnim učinkom bi lahko omogočilo, da se klima naprav niti ob prihajajočih vročinskih valovih ne bi navijalo na polno.