Oktobra izstreljena prva satelita za Galileo

Matej Huš

24. maj 2011 ob 10:32:23

Evropska vesoljska agencija (ESA), Evropska komisija in Arianespace so objavili, da se bo letos oktobra končno začelo sestavljanje evropskega navigacijskega sistema Galileo. Prva satelita bosta v orbito izstreljena 20. oktobra letos, do konca leta 2015, ko bo Galileo popolnoma funkcionalen, pa se jima jih bo pridružilo še 28. Doslej so že izstrelili dva testna satelita, končni sistem pa bo sestavljen iz 27 delujočih satelitov in treh rezervnih.

Izstrelitev bo tudi odličen primer mednarodnega sodelovanja, saj bo evropska satelita, ki sta nastala pod okriljem ESA in EU, v vesolje poslal sojuz z izstrelišča v Francoski Gvajani v Južni Ameriki. To bo tudi prva izstrelitev sojuza iz tega izstrelišča.

Galileo bo evropski sistem za globalno navigacijo, ki bo po ameriškem GPS-u in ruskem GLONASS-u tretji tovrstni sistem. Poleg njiju sicer obstajajo še regionalni sistem, kot je recimo kitajski Beidou. Evropa potrebuje svoj sistem, ker je GPS primarno vojaški sistem, zato ni nobenih zagotovil, da bo vedno delujoč in je kot tak neprimeren za civilno rabo v letalih ipd. Zlasti v oboroženih konfliktih lahko ZDA ponovno vključijo namerno motenje signala (kot je bilo do leta 2000), zaradi česar bi bile vse lokacije podvržene veliki negotovosti, ali pa ga celo izključijo. Evropski Galileo bo civilni sistem, dostopen v polni natančnosti tako civilistom kot vojski EU.