Reaktorje v Fukušimi usodno poškodoval že sam potres?

Matej Huš

19. maj 2011 ob 16:03:19

Na Japonskem se nadaljuje preiskava najhujše jedrske nesreče po černobilski, ki se je zgodila 11. marca po potresu 9. stopnje po Richterjevi lestvici in uničujočem tsunamiju. Doslej je prevladovalo mnenje, da so reaktorske stavbe potres preživele brez hudih poškodb, jedrsko katastrofo pa je povzročil tsunami, ki je uničil pomožno napajanje in same črpalke za hlajenje sredic v sili. TEPCO sedaj preiskuje, ali je že pred tsunamijem potres uničujoče poškodoval reaktorje.

Neuradni viri blizu TEPCA pravijo, da se je zgodilo prav to. Prvi reaktor naj bi bil utrpel kritične poškodbe strukture že pri samem potresu. Zaradi nastalih razpok naj bi bil izgubil hladilno vodo, tako da so bile gorivne palice pet ur po potresu že popolnoma na suhem. Do naslednjega jutra naj bi se bile že raztalile in stekle na dno posode. Tudi v drugem in tretjem reaktorju naj bi se zgodilo podobno, tako da tudi črpanje vode za hlajenje v sili ni pomagalo zaradi puščanja napeljave, hkrati pa to pojasnjuje velike količine radioaktivne vode, ki so jo našli na dnu posod.

To so zelo pomembna vprašanja, saj postavljajo pod vprašaj primerno gradnjo reaktorskih stavb. Če jih je poškodoval le petnajstmetrski tsunami, bo verjetno obveljalo, da se pred tem ni dalo storiti nič. Toda če se po drugi strani izkaže, da jih je usodno načel že potres, bo to pomenilo, da je bila gradnja na znano potresnem območju neprimerna. Končni izplen je za Fukušimo sicer enak, a bi druga možnost postavila v težak položaj TEPCO in japonsko vlado, ki zagovarja jedrsko energijo. Ta je zato že napovedala tudi podrobno neodvisno preiskave nesreče.