Italijansko sodišče oprostilo znanstvenike, ki niso napovedali potresa

Matej Huš

11. nov 2014 ob 12:22:27

Šesterica znanstvenikov, ki jih je italijansko sodišče v L'Aquili leta 2012 obsodilo na šestletne zaporne kazni zaradi nenaklepnega uboja, ker niso napovedali uničujočega potresa, ki je mesto prizadel pred petimi leti, je bila včeraj oproščena. Prizivno sodišče jih je oprostilo, medtem ko je sedmemu obsojenemu znižalo zaporno kazen na dve leti.

Spomnimo, da je leta 2009 okolico L'Aquile stresalo več manjših potresnih sunkov. Zaradi tega so 31. marca 2009 sklicali sestanek Odbora za napovedovanje in preprečevanje velikih katastrof, ki mu je sledila novinarska konferenca, kjer so dejali, da večji potres ni zelo verjeten, a hkrati ni metod, ki bo to lahko zagotovo napovedale. Teden dni pozneje je L'Aquilo stresel potres z magnitudo 5,8 po Richterjevi lestvici, ki je terjal 309 žrtev in resno poškodoval ali porušil več deset tisoč objektov.

V kontroverznem sojenju leta 2012 jih je sodišče spoznalo za krive večkratnega nenaklepnega uboja. Sodnik Marco Billi je tedaj poudaril, da jih sodišče ni obsodilo zaradi nenapovedi potresa, česar današnja tehnologija ne omogoča, temveč ker so malomarno opravljali svoje dolžnosti. Znanstveniki naj bi namreč podatke o sunkih pred potresom analizirali "površno, približno in splošno".

Edini, ki ga sodišče ni popolnoma oprostilo, je Bernardo De Bernardinis, ki je bil leta 2009 namestnik poveljnika italijanske civilne zaščite. Samo v njegovem primeru je sodišče našlo povezavo med besedami na omenjenem sestanku in dejanji nekaterih žrtev potresa. Za 16 ubojev je bil oproščen, za 13 pa ne.

Šlo je namreč za vprašanje zapuščanja domov, saj je veliko žrtev po začetnem potresu ostalo v svojih stanovanjih. Bistven del sodnega postopka se je vrtel okoli vprašanja, ali so ljudje dobili (nepreverjeno!) informacijo, da so predpotresni sunki v resnici pozitivni, ker sproščajo nakopičeno seizmično energijo in tako preprečujejo večji potresni sunek. To je kontroverzna trditev, ki ima tako zagovornike kot nasprotnike. De Bernardinis je to izjavil v intervjuju, ki so ga posneli pred novinarsko konferenco in predvajali po njej, medtem ko na samem sestanku in novinarski konferenci tega ni omenil nihče.

Zgodba še ni končana, saj so odvetniki žrtev napovedali pritožbo na vrhovno sodišče. Znanstveni konsenz je, da kratkoročno potresov ni mogoče napovedovati. Mogoče je izdelati zemljevid potresne ogroženosti in na zelo dolgi časovni skali oceniti (več desetletij ali stoletij), da se bo bržkone zgodil večji potres. Napovedi za zelo bližnjo prihodnost pa so negotove, ker nekatere potrese spremljajo predpotresni sunki, drugih pa ne.