Apple največ vredna blagovna znamka na svetu

Matej Huš

10. maj 2011 ob 08:29:48

Blagovna znamka podjetja Apple je najbolj vredna znamka na svetu, so izračunali v podjetju WPP plc. Njena vrednost se je v zadnjem letu povzpela za 84 odstotkov in dosegla vrednost 153,3 milijarde dolarjev. Prejšnji vodilni Google je izgubil dva odstotka in z 111,5 milijarde dolarjev vredno blagovno znamko pristal na drugem mestu po štiriletnem vodstvu. Tretje mesto po novem drži IBM, četrti je McDonald's, peti pa Microsoft.

Med zanimivimi sta še Facebook, ki je vrednost svoje znamke povečal za 246 odstotkov in z 19,1 milijarde dolarjev zasedel 35. mesto, in kitajski iskalnik Baidu na 29. mestu s 141-odstotno rastjo. Največ so izgubili BlackBerry (-20 odstotkov), British Petroleum (-27 odstotkov), Santander (-37 odstotkov), Nokia (-28 odstotkov), Nintendo (-37 odstotkov) in Bank of America (-43 odstotkov).

K Applovemu uspehu so najbolj pripomogli nove verzije iPhona, iMaca in iPada. Ob tem omenimo, da je tudi po tržni kapitalizaciji Apple eno izmed največjih podjetij na svetu, saj je že lani prehitel Microsoft. Konec lanskega leta sta bila večja od njega le naftna giganta Exxon in PetroChina.