V ZDA bodo ponudniki dostopa do interneta lahko prodajali prometne podatke

Matej Huš

30. mar 2017 ob 06:32:32

Oba domova ameriškega kongresa sta potrdila zavrnitev pravil ameriške Zvezne komisije za telekomunikacije (FCC), ki jih je FCC sprejela lani še pod Obamovo administracijo. V senatu je za to potezo glasovalo 50 senatorjev in 48 proti, medtem ko je bil izid v predstavniškem domu 215-205. Zakon mora podpisati le še predsednik Trump, ki je to že napovedal. To pomeni, da bodo v prihodnosti lahko tudi ameriški ponudniki dostopa do interneta prodajali prometne podatke.

Najprej povejmo, da neposredne spremembe uporabniki ne bodo občutili, ker sedaj zavrnjena dopolnila še niso začela veljati. Kongres je namreč izkoristil zakon, ki mu omogoča spremeniti ali odpraviti predpise, ki jih sprejmejo zvezne agencije. FCC je že 1. marca začasno zamrznil uveljavitev dela novih predpisov, ker je bilo že jasno, da jih bo pretežno republikanski kongres odpravil.

Sedaj odpravljeni predpisi bi od ponudnikov dostopa do interneta (ISP) zahtevali, da uvedejo vse razumne ukrepe za zaščito zasebnosti svojih strank. Prav tako je ISP-jem izrecno prepovedal preprodajo podatkov o svojih strankah, denimo o obiskanih spletnih straneh. Te sicer že sedaj zbirajo strani, kot sta Google ali Facebook, a smo bili vsaj pred ISP-ji varni, ker naj bi ti skrbeli le za infrastrukturo. Toda v prihodnosti ne bo tako. FCC bo še vedno bdel nad splošnim spoštovanjem zasebnosti, kot to počne nad Googlom in Facebookom, ne bo pa do ISP-jev tako strog, kot bi lahko bil. Zagovorniki propada nove zakonodaje trdijo, da bi ta nesorazmerno obremenila ISP-je in jih postavila v neenakopraven položaj z Googlom in Facebookom, ki podatke lahko zbirata in v določeni meri monetizirata.

Uporaba VPN-jev se zdi čedalje privlačnejša. EFF je že izrazil razočaranje nad spremembo zakonodaje, ki bo ISP-jem omogočala prodajo prometnih podatkov, podatkov o iskanjih itd.