Facebook in Google se potegujeta za Skype?

Matej Huš

6. maj 2011 ob 08:59:03

Viri blizu podjetij Facebook in Google po poročanju Reutersa potrjujejo, da naj bi se velikana ločeno dogovarjala s Skypom za njegov prevzem. Facebookov ustanovitelj in izvršni direktor Mark Zuckerberg naj bi se na sestankih v Skypu pogovarjal o prevzemu, hkrati pa naj bi podjetje iskalo partnerja v Luksemburgu za skupni prevzem Skypa. Tudi Google naj bi imel iste nakane, saj naj bi se dogovarjal še z nekaj podjetji o skupnem nakupu Skypa.

Koliko bi bil tovrsten dogovor vreden, je za zdaj še ugibanje, viri pa pravijo, da okoli tri do štiri milijarde dolarjev. Kaj zdaj vse to pomeni za situacijo okoli Skypa in ali gre le za namerno mešanje megle, ki bi podžgalo vrednost podjetja, je težko reči. Skype je namreč napovedal, da bodo letos izvedli javno ponudbo delnic, s katero naj bi po najnovejših informacijah zbrali okrog milijardo dolarjev. Po drugi stran pa je lani septembra Cisco izrazil zanimanje za Skype, za katerega je bil pripravljen odšteti pet milijard dolarjev. Vse, kar se je iz tega besedičenja izcimilo, je bil nov Skypov izvršni direktor Tony Bates, prebežnik iz Cisca, ki je tudi razlog za zamik IPO-ja v drugo polovico letošnjega leta. Facebook in Skype že sodelujeta, a enosmerno, saj ima le odjemalec slednjega podporo za dostop do Facebooka, medtem ko ta ni storil nič za večjo integracijo Skypa. Skype pa je letos uvedel možnost skupinskih video klicev, ki sicer ni zastonj, a bi bila na Facebooku dobrodošla.

Skype se bo počasi moral odločiti, kaj želi. Na mizi ima kar nekaj prevzemnih ponudb, po drugi strani pa so SEC-u že lanskega avgusta oddali vlogo za začetek postopka javne ponudbe delnic.