Microsoftov Messenger se poslavlja 15. marca

Matej Huš

10. jan 2013 ob 11:51:43

Microsoft je razkril datum, ko bo ukinil storitev Messenger, ki je bila z nami vse od leta 1999. Že lani so napovedali, da se bo zaradi prevzema in integracije Skypa moral Messenger kmalu posloviti, sedaj pa vemo, da se bo to zgodilo 15. marca (edina izjema ostaja Kitajska, kjer bo Messenger še deloval, ker tam Skype funkcionira prek TOM-a).

To ni nepričakovan razvoj dogodkov, saj je s prevzemom Skypa leta 2011 Microsoft kar naenkrat imel pod streho dva izdelka, ki sta opravljala praktično enako funkcijo. To nima smisla, zato bo Messenger ukinjen. Do dneva ukinitve bodo uporabniki videvali obvestilo, naj ga nadgradijo na Skype, potem pa bo umrl. Program bo po izklopu omrežja še deloval, le povezati se ne bo mogoče z nikomer. Prehod na Skype bo zelo enostaven, saj se je mogoče prijaviti z uporabniškim imenom in geslom za Windows Live (isti kakor za Messenger). Po prijavi Skype vpraša, ali ima uporabnik tudi poseben račun za Skype, in ga pozove k vpisu. V tem primeru sistem samodejno združi oba računa in vse kontakte iz obeh adresarjev.

Skype je namreč od leta 2011 že toliko zrasel, da si Microsoft to lahko privošči. Sedaj podpira že vse platforme, torej Windows, Xbox Live, Windows Phone, Mac, Linux itn. Skype ima trenutno 280 milijonov aktivnih uporabnikov, Messenger pa 100 milijonov (veliko se jih seveda prekriva). Facebook kot velik konkurent jih ima milijardo.