Cisco se zanima za Skype

Matej Huš

3. sep 2010 ob 08:04:47

Skype je prejšnji mesec že napovedal javno ponudbo svojih delnic (IPO), s sicer še nedoločenima datumom in cenovnim razponom, a utegne ta pasti v vodo. Cisco je namreč ponudil pet milijard dolarjev za prevzem Skypa, kar bi seveda prekinilo priprave na IPO. Pet milijard je tudi vrednost, na katero konzorcij okoli Silver Laka ceni svojo investicijo v Skype, tako da je ponudba Cisca povsem resna.

Skype sicer ne posluje bleščeče, saj je v prvem letošnjem polletju ob 406 milijonih dolarjev zbral le 13,2 milijona dolarjev dobička, a prava vrednost Skypa tiči v ogromni uporabniški bazi. Trenutno imajo registriranih 560 milijonov uporabnikov, od katerih pa imajo dohodke le od osmih milijonov, ki uporabljajo Skype za klice na stacionarne telefone. Impresivno število uporabnikov tako zbledi ob dejstvu, da od velike večine ni niti centa. Kako točno namerava Cisco iz Skypa izvleči vloženih pet milijard dolarjev, ni jasno. Tega ni znal niti Ebay, ki je bil nadvse vesel, da so se Skypa uspeli znebiti z izgubo le ene milijarde dolarjev, potem ko je kazalo še mnogo slabše.

Cisco je junija napovedal, da delajo na tabličnem računalniku z imenom Cius, ki ga bo poganjal Android in bo namenjen za uporabo na videokonferencah. Tu utegne najti sinergijo s Skypom, saj mu bo kupljeno znanje pomagalo izboljšati svoje storitve IP-telefonije, ki jih ponujajo podjetjem. Zaračunavanje videokonferenc prek Skypa je eden izmed načinov, kako bi lahko Cisco zaslužil nekaj denarja s Skypom.