SAZAS objavil ponarejene uradne dokumente

Matej Huš

4. maj 2011 ob 15:17:11

Združenje SAZAS, ki ima v Sloveniji od leta 1998 dovoljenje za kolektivno upravljanje avtorskih pravic na delih s področja glasbe v nekaterih primerih njihovega izkoriščanja, je 20. aprila letos naročnikom svojih e-novic posredovalo sporočilo, v katerem so tarnali zaradi neposluha državnih inštitucij za razvoj avtorstva. To so dokazovali s tremi prilogami uradnih dokumentov, ki sta jih SAZAS-u izdala Urad RS za intelektualno lastnino (prva in tretja priloga) in Urad RS za varstvo konkurence (druga priloga).

Urad RS za intelektualno lastnino je po pregledu sporočila objavil uradna faksimila izdanih dokumentov, iz katerih je razvidno, da je SAZAS kot uradne ožigosane listine priobčil spremenjene dokumente. Zaradi tega so na državno tožilstvo in policijo že poslali prijavo zoper SAZAS zaradi suma storitve kaznivega dejanja ponarejanja listin.

Iz podrobne analize dokumentov (SAZAS-ov prvi dokument, uradni faksimile in SAZAS-ov tretji dokument, uradni faksimile) ni mogoče ugotoviti, ali je SAZAS vede ravnal protizakonito ali so samo neverjetno neumni. Objavili so namreč dokumente, iz katerih so pobrisali velik del vsebine. Pustili so le vsebino, ki neposredno pritrjuje njihovim argumentom, medtem ko so podrobno razlago, ki jo je zapisal državni organ, izbrisali. Nove, dodatne ali spremenjeno vsebine v objavljene dokumente niso vnašali.

Samo po sebi to ne bi bilo problematično, če bi SAZAS to jasno označil. Namesto tega pa so vrstice zlepili skupaj tako, da je jasno videti, kakor da gre za celoten dokument in ga objavili (podobne mahinacije z lepljenjem, krajšanjem in sestavljanjem dokumentov v slovenskem prostoru žal niso redkost).

Dodatek: Predsednik upravnega odbora SAZAS-a Matjaž Zupan je povedal, "nobene listine nismo izdali, ponarejali ali žigosali" in napovedal kazensko ovadbo zoper Urad, če je urad na spletni strani objavil dokument, ki je bil namenjen konkretni ustanovi in ne širši javnosti.