IE še vedno izgublja, Chrome pridobiva

Matej Huš

3. maj 2011 ob 07:47:52

Pregled statistike uporabe brskalnikov v zadnjem mesecu (in tudi dlje nazaj) kaže, da Internet Explorer še vedno izgublja tržni delež, medtem ko je Googlov Chrome na dobri poti navzgor. Nedavno izdan Internet Explorer 9 je sicer dosegel že 2,41-odstotni tržni delež, kar je dober rezultat za poldrugi mesec obstoja. Hkrati je že prehitel norveškega konkurenta Opero, ki še vedno žalostno životari pri dveh odstotkih.

Skupni delež vseh verzij Internet Explorerja pa je upadel na 55,1 odstotka, kar je najnižji odstotek v moderni zgodovini (to je po propadu Netscapa). Sledi mu Firefox, ki je izgubil odstotek in padel na 21,6 odstotka. Chrome je pridobil že 11,9-odstotni tržni delež (pretekli mesec tri desetinke odstotne točke plusa), medtem ko je Safari na četrtem mestu s 7,2 odstotka (0,6 odstotne točke plusa).

Opazimo, da so uporabniki Firefoxa bolj vešči posodabljanja brskalnika in hkrati manj priklenjeni na svojo verzijo z operacijskim sistemom od uporabnikov IE-ja, saj je Firefox 4 nabral že 5,4 odstotka, čeprav je izšel pozneje kakor IE9. Vzeti je seveda treba v obzir nepregledno množico uporabnikov Windows XP (53,2 odstotka vseh računalnikov), ki Microsoftovega brskalnika ne morejo nadgraditi brez migracije na Windows 7. Če bo torej šlo tako naprej, bo Chrome v nekoliko bolj odmaknjeni prihodnosti prehitel Firefox, Microsoft pa bo verjetno s primatom Windows obdržal vodilni delež IE.