Facebook kmalu vreden 100 milijard dolarjev

Matej Huš

2. maj 2011 ob 15:03:18

Podatki, ki jih je uspel izbrskati The Wall Street Journal, kažejo, da se strmo vzpenjata Facebookova vrednost in denarni tok, ki ga podjetje ustvarja. Ker Facebook še nima več kot 500 družbenikov in ne kotira na nobeni borzi, ni zavezan objavljati svojih poslovnih rezultatov, zato je kakršnekoli otipljive in točne podatke težko pridobiti.

Trenutne smernice kažejo, da naj bi Facebook letos zabeležil poslovni izid iz poslovanja pred amortizacijo, obrestnimi odhodki in davki (EBITDA) v višini dveh milijard dolarjev. Zadnje oprijemljivo vrednotenje podjetja je 50 milijard dolarjev, po kolikor so lani novi vlagatelji vplačevali delnice, medtem pa je na sivem trgu cena že dosegla 80 milijard dolarjev. V podjetju pravijo, da bo vrednost ob izvedbi javne ponudbe delnic (IPO), ki zagotovo še ne bo letos, podjetje cenjeno na okoli 100 milijard dolarjev.

Zelo visoko ceno utemeljujejo z eksponentno rastjo Facebookovega poslovanja. Podjetje v ZDA prikaže že skoraj tretjino vseh oglasov na spletu, tako da naj bi letos prihodki od prikazanih oglasov znašali 4,05 milijarde letos, medtem ko so lani znašali 1,86 milijarde dolarjev.