Na Netflix in YouTube vedno več prometa, P2P v upadu

Matej Huš

2. maj 2011 ob 06:50:22

Priljubljena mantra borcev proti spletnemu piratstvu pravi, da večino prometa na internetu tako ali tako predstavlja ilegalno pretakanj vsebin prek omrežij P2P, zato omejevanje mesečnega prenosa podatkov ne more škoditi. Rezultati raziskave interneta prometa za ZDA jih postavljajo na laž, saj zagotovo vsaj polovica prometa zakonita.

Podatki se v posameznih virih nekoliko razlikujejo, a trendi so jasno vidni v vseh. Narašča promet, ki ga ustvarijo storitve, kakršni sta YouTube in Netflix (gledanje video vsebin neposredno prek spleta), medtem ko je delež prometa prek omrežij P2P na najnižjih ravneh. Od leta 2007 se je promet prek P2P več kot razpolovil in sedaj po meritvah Arbor Networka znaša osem odstotkov. Na Netflix odpade dvajset, na YouTube pa dvanajst odstotkov prometa prek interneta.

To kaže, da imajo filmski studii in glasbeni založniki škarje in platno za brzdanje piratstva v svojih rokah. Če ponudijo svoje vsebine po razumnih cenah na moderne načine (Netflix, iTunes in podobno), jih bodo uporabniki kupovali.