Založnike skrbi snemanje pretočnih vsebin

Matej Huš

9. jul 2017 ob 12:58:57

Založniki imajo pred seboj nov problem s piratiziranjem glasbe, ugotavlja raziskava britanskih Intellectual Property Office (vladna služba za avtorske pravice) in PRS for Music (britanski SAZAS). Glavni problem predstavlja lokalno snemanje pretočnih vsebin za poznejše predvajanje, ki se je v letih 2014-2016 povečalo za več kot 140 odstotkov. Gre za strani, ki omogočajo shranjevanje pretočnih vsebin (stream-ripping), denimo videoposnetkov z YouTuba, skladb s Spotifyja in podobno. Založniki opozarjajo, da je to nezakonito.

O obsegu tega početja pričajo naslednje številke. V raziskavi je sodelovali 9000 ljudi. Lanskega septembra so ti ljudje te strani uporabljali v 500.000 primerih, medtem ko so spletne hrambe (Dropbox, Rapidshare ...) beležile 100.000, prenos prek torrentov pa 24.000 primerov. Z drugimi besedami, raziskava ugotavlja, da je stream-ripping prevladujoč način internetnega piratstva v Veliki Britaniji. Pippa Hall iz Intellectual Property Office je povedala, da vsakokrat, ko najdejo inovativno rešitev za piratstvo, pirati odkrijejo še bolj inovativen način za obvoz.

Raziskava je še ugotovila, da 15 odstotkov prebivalstva redno uporablja storitve za stream-ripping, od tega jih je kar tretjina starih od 16-24. Najpogosteje navedeni razlog za to početje je dejstvo, da so prenesene vsebine že kupili na drugem mediju (31 odstotkov), sledijo pa želja po predvajanju brez internetne povezave (26 odstotkov), želja po predvajanju na poti (25 odstotkov), nezmožnost nakupa (21 odstotkov) in mnenje, da so vsebine neupravičeno predrage (20 odstotkov). Izbrati je bilo moč več možnosti. Najpopularnejša storitev je YouTube Downloader, sledi pa YouTube MP3 Music Downloader. Spletne strani, kot je YouTube-mp3.org, so medtem v Veliki Britaniji že blokirane.

V PRS for Music so dejali, da si želijo, da bi tovrstne raziskave spodbudile v zavezanosti v boju zoper piratstvo. Toda ob tem ne smemo prezreti, da so Britanci lani za glasbo porabili v povprečju 75 funtov, kar je 10 odstotkov več kot leto pred tem.