Microsoft povečal dobiček na rovaš Officea in Xboxa

Matej Huš

29. apr 2011 ob 18:57:04

Naslednje v množici podjetij, ki te dni pridno objavljajo poslovne izkaze za preteklo četrtletje, je redmondski velikan Microsoft. Njegove rezultate bi lahko strnili z besedami nič novega. Nekoliko so povečali dobiček, ki še vedno večidel izvira iz dveh izdelkov - pisarniškega paketa Office in konzole Xbox s pritiklinami, še zlasti Kinectom.

Prihodki od prodaje so znašali 16,4 milijarde dolarjev, kar je za 13 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. S tem so vknjižili 5,2 milijarde dolarjev čistega dobička, kar je za 31 odstotkov več kot lani.

Slabše se je odrezala divizija za Windows, saj so se prihodki od prodaje Windows 7 skrčili za štiri odstotke na 4,4 milijarde dolarjev, kar Microsoft pripisuje pešanju povpraševanja po računalnikih (čeprav je prodaja Windows 7 na rekordni ravneh). Še vedno se namreč levji delež licenc za Windows proda v paketih z novimi računalniki. Povsem drugačno zgodbo pišeta pisarniški paket Office, ki je prispeval 5,2 milijarde dolarjev prihodkov oziroma 21 odstotkov več kot lani, in absolutni zmagovalec Xbox, ki je s prodajo konzole, krmilnika Kinect in naročnine na Xbox Live prinesel 1,9 milijarde dolarjev oziroma 60 odstotkov več kot lani. Zmerno rast beleži še oddelek za strežniško programsko opremo, ki je prihodke povišal za 11 odstotkov na 4,1 milijarde dolarjev, predvsem zavoljo dobre prodaje Windows Server 2008 R2 in SQL Server 2008 R2.

Izgubarski oddelek je spletni oddelek, ki je zabeležil 726 milijonov dolarjev izgube, kar je celo več kot lani. Tod tudi partnerstvo z Yahoojem ne vpliva blagodejno na poslovni rezultat.