Indija krči svobodo izražanja na internetu

Matej Huš

28. apr 2011 ob 13:06:02

Sredi tega meseca so v Indiji sprejeli nova pravila o informacijski tehnologiji, za katere je podlaga zakon o informacijskih tehnologijah iz leta 2008, ki je bil v naglici sprejet po tridnevnih napadih na Bombaj. Ta sicer odvezuje ponudnike dostopa do interneta in strani odgovornosti za objavljene vsebine, a le če jo v roku 36 ur po naznanitvi neustreznosti pobrišejo. Nova pravila so v definiciji neustreznosti dosti strožja od dosedanje ureditve in de facto uzakonjajo cenzuro interneta, zato jih zagovorniki pravice do svobode govora in ostalih svoboščin zelo kritizirajo.

Problematična so določila, ki oblastem in tudi prebivalstvu dajejo pravico od skrbnikov spletnih strani in ponudnikov dostopa do interneta zahtevati odstranitev vsebine, ki "ogroža enotnost, integriteto, obrambo, varnost ali suverenost Indije, prijateljske odnose s tujimi državami ali javni red. Pod to oznako je mogoče stlačiti marsikaj in tega se je v Indiji najbolj bati. Že ustava dovoljuje "razumljive omejitve" pravice do svobode govora, kar so v preteklosti izkoristili za izločitev knjig, filmov in drugih vsebin, ki so govorile o spolnosti, politiki in veri.

Center za internet in družbo iz Bangalorja je že objavil seznam strani, ki so v Indiji zaradi nove zakonodaje po sodni odredbi blokirane.