Kitajska načrtuje gradnjo lastne vesoljske postaje

Matej Huš

28. apr 2011 ob 07:26:28

Kitajska je napovedala, da bomo po odsluženem in pokopanemu Miru in aktualni ISS dobili še tretjo vesoljsko postajo v Zemljini orbiti. Na tiskovni konferenci so namreč najavili skorajšnji pričetek gradnje lahke vesoljske postaje, ki bo končana do leta 2020. Sestavljena bo iz več modulov, sprva pa bodo vanjo povezali tri.

Osrednji modul bo meril 18,1 metra v dolžino in 4,2 metra v premeru, tehtal pa bo od 20 do 22 ton. Nanj bosta nato pričvrščena dva modula za izvajanje eksperimentov, ki bosta enakih polmerov in teže ter dolžine 14,4 metra. Osrednji modul, ki se imenuje Tiangong-1, bodo s plovilom Šendžov 8 izstrelili še letos, tako da se bosta prihodnje leto plovili Šendžov 9 in 10 že lahko spojili z njim.

Glavnina razvoja kitajskega vesoljskega programa je sedaj usmerjena k razvoju tehnologij za daljše bivanje v vesolju (nad 20 dni) in prevoz tovora. Ko bodo Kitajci to dvoje obvladali in zgradili vesoljsko postajo do konca, bodo potovali na Mesec in morda še dlje, poroča kitajska tiskovna agencija.