Snowden: kanadska CSEC sledila uporabnikom letališkega Wi-Fi

Matej Huš

1. feb 2014 ob 15:31:08

Kanadski CBC je razkril nove metode prisluškovanja, ki jih uporabljajo NSA in njene partnerske organizacije. To pot razkrivajo nezakonite prakse kanadske obveščevalne agencije CSEC (Communications Security Establishment Canada), ki je leta 2012 na kanadskih letališčih testirala nov način sledenja potnikom.

CSEC je zbirala podatke o napravah, ki se na brezžične dostopne točke (Wi-Fi) povezujejo na neimenovanem kanadskem letališču. Zbirali so enolične identifikacijske podatke o vseh uporabnikih, ki so se na Wi-Fi priključili s pametnim telefonom, tablico, prenosnim računalnikom ali kako drugače (nekaj podobnega so v Microsoftu in na Univerzi v San Diegu analizirali že leta 2010). Kaj točno je bil enolični identifikator naprave, časnik ne razkriva, a vsaka naprava oddaja dovolj podatkov, da jo je s precejšnjo verjetnostjo mogoče identificirati (MAC-naslov, ime računalnika, verzija operacijskega sistema, pa tudi kakšne trajne piškotke je mogoče podtakniti ali še kaj bolj zloveščega).

CSEC naj bi potem tem ljudem sledila na drugih javnih brezžičnih omrežjih po državi, recimo v kavarnah, na železniških ali avtobusnih postajah, v hotelih, v knjižnicah in drugod. Sistem je pilotsko deloval štirinajst dni v Kanadi, v tem času pa so pridobili podatke o 300.000 uporabnikih. V okviru preizkusa so potem lahko sledili fiktivnim teroristom po državi in celo na letališčih v ZDA, saj so podatke izmenjevali z ZDA, nameravali pa so jih tudi z drugimi partnerji (Velika Britanija, Avstralija, Nove Zelandija so še v zavezništvu Petero oči), dokazujejo dokumenti. CSEC je lahko celo izdelal časovnico, kako se je uporabnik premikal po državi.

Projekt naj bi bil danes že v polnem teku, kar kaže na velik uspeh preizkusnega delovanja. CSEC se brani podobno kot NSA, saj zatrjujejo, "da niso 'sledili' nobenem kanadskemu ali tujemo državljanu" (ni jasno, zakaj je beseda slediti v narekovaju). Tudi letališči Toronto in Vancouver trdita, da CSEC niso posredovali nobenih podatkov niti niso dobili nobenega takšnega zahtevka. Recimo v Vancouvru zatrjujejo, da osebnih identifikacijskih podatkov z Wi-Fi sploh ne hranijo. Ni še znano, kako je CSEC pridobila dostop do brezžičnih omrežij po državi.

To pomeni, da kdorkoli s seboj nosi telefon, ima v žepu v resnici sledilec. Če je ta telefon pameten in se z njega še povezuje na odprte točke Wi-Fi, je sledenje še toliko enostavneje.