Svoboda interneta največja v Estoniji

Matej Huš

22. apr 2011 ob 10:05:33

Freedom House, je objavil svoje letno poročilo Freedom on the Net, v katerem so analizirali svobodo na internetu v 37 državah. Merili so jo v več kategorijah, kot so ovire pri dostopu, omejitve pri vsebini, kršitve uporabnikovih pravic, filtriranje, blokiranje in cenzura, nadzor in pregon posameznikov zaradi uporabe spleta. Prvo mesto je osvojila Estonija.

Države so točkovali na lestvici od 0 do 100, pri čemer so za vsako nesvobodo dobili kazenske točke. Estonija je zbrala šest točk, takoj za njo pa sta s sedmimi točkami ZDA in Nemčija. Sledijo Avstralija, Velika Britanija, Italija in Južna Afrika. Na začelju lestvice so Kitajska, Kuba, Burma (Mjanmar) in Iran.

Zanimiva je visoka uvrstitev Avstralije, saj smo večkrat poročali o poizkusih cenzure interneta v tej državi. Po eni strani je to odsev zmanjšanja cenzure po lanskih volitvah, po drugi strani pa ta statistika ne meri zgolj tehnične cenzure, ampak tudi ravnanje z ljudmi, ki prek interneta sporočajo negativno mnenje do oblasti ali obiskujejo nezaželene strani. Te na Kitajskem neprimerno strožje obravnavajo kot v Avstraliji.

Slovenije niso analizirali.