AMD-jeve novosti v letih 2015-2016

Matej Huš

7. maj 2014 ob 09:57:42

AMD je predstavil svoje načrte za prihodnost, ki bo obsegala tako arhitekturo x86 kakor tudi ARM. Na tej arhitekturi so že izdelali svoje procesorje (potem ko so še pred tremi leti trdili nasprotno, pa je potem šlo malo drugače), a so ti namenjeni rabi v strežniških okoljih. Sedaj bo ARM tudi pri AMD-ju dobil vidnejšo vlogo.

V letih 2015 in 2016 se bo začel razvoj projekta Skybridge. Šlo bo za 20 nm-čipe SoC (system on chip, ki vsebuje glavni procesor, grafični procesor, pomnilniški krmilnik, mrežo itd.), ki bodo narejeni na arhitekturah ARM in x86. Med seboj bodo fizično združljivi, torej bodo imeli skladno ležišče. To bo uporabno za proizvajalce, saj bodo lahko uporabili eno ali drugo arhitekturo, ne da bi spreminjali celoten dizajn sistema. ARM-verzija bo imela Cortex A57, x86 pa Pumo, ki bo naslednik Jaguarja. Za grafiko bo poskrbel čip nove generacije z imenom GCN ( Graphics Core Next)

Različica ARM bo zasnovana na osnovi 64-bitnega ARM-jevega Cortexa A57, različica x86 pa na osnovi AMDjevega jedra Puma (naslednik Jaguarja). Oba bosta premogla tudi AMDjevo grafično jedro z arhitekturo GCN. V letu 2016 naj bi ARMovo različico jedra A57 zamenjalo popolnoma AMDjevo jedro K12, združljivo z inštrukcijami ARM, novo pa bo tudi jedro x86.

Potem se leta 2016 obeta prvi procesor s 64-bitno arhitekturo ARMv8, ki ime še kodno ime K12. Kaj več o njem še ni znano, razen tega da bo tako kakor Skybridge namenjen sistemom z ultranizko porabo energije. Namizni računalniki in prenosniki bodo ostali na x86, medtem ko bodo najvarčnejši sistemi (vgradni, embedded) in pa strežniki prešli na ARM.