YouTube začenja prekodiranje videoposnetkov v WebM

Matej Huš

21. apr 2011 ob 01:14:42

Google se je odločil, da bo izkoristil svojo ogromno bazo uporabnikov v bitki formatov, ki poteka med WebM in H.264. Prvega podpira Google (podporo slednjemu so iz svojega brskalnika v celoti umaknili), medtem ko drugega zagovarjata Microsoft in Apple. Zato je Google začel prekodiranje vseh videoposnetkov na YouTubu v format WebM.

Vse na novo naložene posnetke že sproti prekodirajo v format WebM, medtem ko v času manjše obremenitve pretvarjajo tudi starejše gradivo. To je mamutski projekt, saj je baza filmov nepredstavljivo velika. Vsak dan prejme za približno šest let videomateriala. Doslej so pretvorili že 30 odstotkov posnetkov, ki predstavljajo 99 odstotkov vseh ogledov na YouTubu.

Seveda to ne pomeni, da bo WebM edini podprt format na YouTube. Ostala bo tudi podpora za H.264, a Google je jasno napovedal, da si želijo svet, v katerem bi bili vsi videoposnetki in filmi zakodirani s prostim formatom WebM, ki ga ne pestijo nobene lastniške omejitve. Odstranitev podpore za konkurenco iz Chroma in agresivno uvajanje WebM na YouTube sta odločna koraka v tej smeri.