Študija: igranje iger redi

Matej Huš

20. apr 2011 ob 15:31:08

Kanadska raziskava o debelosti je pokazala, da igranje računalniških iger redi. To ni nič novega, a odkrili so, da igranje iger predvsem krepi tek in da je to glavni razlog za debelost, ne pa pomanjkanje telesne aktivnosti.

Doslej je prevladovalo mnenje, da je igranje iger redilno predvsem zato, ker odžira čas, ki bi sicer lahko namenili fizični aktivnosti. S tem bi porabili več kalorij, kar bi se poznalo v manjšem obsegu pasu. Toda raziskovalci so v študiji, kjer je sodelovalo 22 mladih igralcev iger, ugotovili, da igranje iger vzpodbuja tek. Po enournem igranju je testna skupina pojedla 80 kilokalorij več od kontrolne, ki je ta čas le sedela v udobnem stolu.

Kaj točno krepi tek po igranju iger, ni povsem znano. Hormonska in krvna slika udeležencev je bila po igranju iger nespremenjena, tako da ni mogla biti razlog za to. Ena izmed razlag pravi, da si možgani po visoki aktivnosti zaželijo nagrado v obliki sladkorjev. Arya Sharma z Univerze v Alberti pojasnjuje, da raziskava osvetljuje pomembno zablodo o hujšanju; res je telesna aktivnost pomembna za zdravje, a hujšamo predvsem z manjšim vnosom kalorij. Sedeče aktivnosti povečujejo apetit, kar je dosti slabše od manjše porabe kalorij v primerjavi s fizično aktivnostjo, ki bi jo lahko opravljali v tem času.