Metro UI vedno bolj kaže svoj obraz v Windows 8

Primož Resman

16. apr 2011 ob 10:10:28

Metro UI je z Windows Phone 7 nedvomno prinesel val svežine v mobilne operacijske sisteme, saj je zelo unikaten koncept pri upravljanju naprave prek na dotik občutljivega zaslona. Močno je osnovan okrog tipografije, torej veliko uporablja besede, nekoliko manj pa druge grafične elemente. Microsoft očitno ta stil snovanja vmesnikov želi razširiti tudi na druge platforme, saj najnovejša testna izdaja Windows 8 z oznako 7955 prinaša nov vmesnik za prijavo uporabnikov, ki je na moč podoben vmesniku Windows Phone 7. Sledi tega vmesnika se vidi tudi v nekaterih nastavitvah, npr. v meniju za ugašanje računalnika, ponovni zagon, hibernacijo oz. za odjavo uporabnika, s prihodnjimi izdajami pa verjetno lahko pričakujemo širitev tudi na druga področja grafičnega vmesnika.

Sicer je še ena zanimiva novost, izpostavljena na videoposnetku WinFuture.de, gibajoče-se prikazne slike uporabnika. Najverjetneje bo mogoče uporabiti slikovne datoteke GIF, morda pa kar videoposnetke, ki jih bo operacijski sistem sam predelal v pravilno obliko za uporabo prikazne slike. Sicer so predhodne testne izdaje Windows 8 pokazale, da lahko v Windows Explorer pričakujemo trakovni uporabniški vmesnik, prvič predstavljen v Office 2007, nato pa v Windows 7 uporabljen še npr. v Slikarju (Paint) in WordPadu. Sicer so nekatere napovedi govorile, da bi končni izgled vmesnika Windows 8 lahko Microsoft pokazal že dolgo pred izidom, pričakovanem za naslednje leto, saj naj bi vmesnik morda predstavili že letos poleti.

Še ena zanimiva novost, ki bo morda del Windows 8, je ustvarjanje USB ključkov za živi zagon operacijskega sistema (t.i. Live USB), kot je z Linuxom mogoče narediti že dolgo. Za zagon celotnega operacijskega sistema z USB ključka bo slednji moral biti velik vsaj 16 GB, jasno pa med delovanjem takšen operacijski sistem ne bo tacal po uporabnikovih trdih diskih. Kako dolgo bo takšna različica delovala ter koliko jih bo mogoče ustvariti z enim ključem seveda še ni znano.