Zbogom, WordPad

Matej Huš

3. sep 2023 ob 12:31:55

Dasiravno je bil ves čas v senci velikega brata, je WordPad bolj ali manj uspešno preživel dolgih 28 let. Prvikrat se je pojavil v operacijskem sistemu Windows 95, zadnji nastop pa je imel očitno v Windows 11. Microsoft je ta teden sporočil, da je razvoj WordPada končan in da se ne bo nadaljeval. V eni izmed prihodnjih posodobitev operacijskega sistema pa bo WordPad v celoti odstranjen.

WordPad je le zadnja v vrsti komponent iz Windows, ki jih je letos pričakala sekira v obliki značke nepriporočen (deprecated). Enako se je zgodilo tudi Cortani, TLS 1.0 in 1.1, Microsoft Support Diagnostic Tool in AllJoyn. WordPada ne bomo zelo pogrešali, ker obstaja kopica alternativ, tudi brezplačnih. Osnovna verzija Worda, ki zmore vsaj isto kot WordPad, je na spletu na voljo tudi brezplačno. Tudi Beležnica v novih verzijah Windows se je precej izboljšala in je dobila na primer več zavihkov.

Leta 1995 je WordPad prispel s prvo verzijo Internet Explorerja in je nadomestil danes malo znano Microsoft Write. Šlo je za preprost urejevalnik besedil, ki nikoli ni konkuriral Wordu, temveč je bil namenjen le za prvo nujo. Z leti je WordPad sicer dobival posodobitve in nove funkcije, a teh nikoli ni bilo zares veliko. Odprtokodne rešitve, denimo LibreOffice, so že od začetka zmogle več, z brezplačno verzijo Worda v spletu pa je razlogov za obstoj WordPada res zmanjkalo.