Slikar dobil prosojnost in sloje

Matej Huš

21. sep 2023 ob 07:48:58

Microsoftov Slikar (Paint) ni bil nikoli zaresni urejevalnik slik, temveč bolj vadnica za delo z miško, a je prav zaradi svoje preprostosti, vključenosti in brezplačnosti imel zveste uporabnike. Po skoraj štirih desetletjih dobiva dve novi funkciji, ki ju ima konkurenca že leta: prosojnost in sloje.

V novi verziji Slikarja, ki je na voljo v predoglednem kanalu Windows Insider, lahko novosti že preizkusimo. Urejanje datotek PNG s transparentnim ozadjem sedaj prikaže značilen šahovski vzorec. Tudi brisanje dela slike bo tam ustvarilo prosojnost in ne belega ozadja. Za dodatno uporabnost poskrbijo sloji, s čimer je možno poljubno kombinirati različne vzorce in jim določati prioriteto. Že v začetku meseca je Slikar dobil tudi izpeljano možnost enostavnega odstranjevanja ozadja okrog predmeta na sliki.

Novi Slikar je na voljo le naročnikom na Windows Insider, v naslednjih tednih pa bo počasi pricurljal tudi dokončnih uporabnikov. Seveda ne bo nikoli tako dovršen kot kakšen Photoshop in ostali plačljivi programi (pa tudi brezplačne alternative). A že zavoljo nostalgije je lepo videti, da se legendarni palček vendarle izboljšuje.