Krmiljenje računalnika z mislimi

Matej Huš

9. apr 2011 ob 07:52:40

Znanstveniki z Univerze Washington v St. Louisu so razvili nov sistem za krmiljenje računalnika s pomočjo misli, o čemer poročajo v članku Using the electrocorticographic speech network to control a brain–computer interface in humans v reviji Journal of Neuroengineering. Čeprav tehnike za upravljanje strojev z mislimi, ki temeljijo na interpretaciji signalov elektroencefalografa (EEG), že obstojijo precej časa, je njihov pristop, poimenovan elektrokortikograf (ECoG), precej bolj sofisticiran.

Problem pri EEG je položaj elektrod, ki so pritrjene na glavo. Ker so na zunanji strani lobanje, ta absorbira velik del signalov. Tisti, ki se vendarle prebijejo skoznjo, so popačeni, oslabljeni in pomešani. Elektrokortikografija zato zajema signal bliže mestu nastanka. Z operacijo bolniku pod lobanjo vsadijo plastično blazinico z elektrodami, ki lahko možgane signale zaznavajo dosti natančneje. To so storili s štirimi osebami, ki so vgradnjo elektrod za elektrokortikograf tako ali tako potrebovale za določitev mesta proženja hudih epileptičnih napadov.

Medtem ko se v dosedanjih poizkusih osredotočili na interpretacijo signalov, ki nastanejo ob mislih na gibe, so v St. Louisu pri teh pacientih poizkusili drugače. Problem je, da signali ob mislih na gibe variirajo v intenzivnosti (na nek način so analogni), želeli pa bi imeti diskretne signale, ki jih je laže pravilno interpretirati. Zato so si morali testni osebki v novem sistemu predstavljati izgovarjavo samoglasnikov, kar je dalo lep, diskreten signal. Šuma in negotovosti je v tem primeru bistveno manj, kar omogoča večjo zanesljivost pri krmiljenju.