Nova vrsta možganske elektrode se pogovarja v obe smeri

Jurij Kristan

13. dec 2018 ob 22:48:59

S posebno oblikovano elektrodo, ki jo v možgane potisnejo skozi žile, so v poskusih na ovcah uspešno izvedli možgansko stimulacijo. To obeta novo generacijo nizko invazivnih možganskih vsadkov.

Možganska stimulacija (DBS - Deep Brain Stimulation) je medicinska metoda, pri kateri globoko v možgane vstavimo elektrode, ki z električnimi impulzi nadzorovano spreminjajo njihovo delovanje. Na ta način že dobrih dvajset let zdravimo med drugimi Parkinsonovo bolezen, epilepsijo in tresavico. Seveda pa gre zaradi invazivnega posega v možgane za tvegan postopek, ki ima za rezultat lahko tudi vnetje ali zavračanje tujka. Zato po svetu poteka več raziskovalnih projektov za oblikovanje novih, manj nevarnih vrst vsadkov.

Na Univerzi v Melbournu so pred leti zasnovali elektrodo z obliko žilne opornice, ki bi jo v možgane potisnili skozi vratno veno. Napravo so komercialno poimenovali stentrode, pridobili financiranje ameriške Darpe in se vrgli v projektiranje izdelka. Predlani so na ovcah najprej pokazali zajem informacij iz motoričnega korteksa, ki bi teoretično lahko omogočal nadzor eksoskeletnih sistemov ali invalidskih vozičkov. Sedaj so dosegli tudi komunikacijo v drugo smer in z impulzi možgane stimulirali.

Naslednja stopnja so eksperimenti na ljudeh. Tudi ta sorta elektrode je permanentna, zato so takšni postopki zahtevni in dolgotrajni. Toda če bodo Avstralci uspešni, to pomeni možgansko stimulacijo brez vrtanja v lobanjo, na daljši rok pa tudi prodor naprednejših možganskih vmesnikov za nadzor robotskih naprav.