Google pripravlja prenovo YouTuba

Matej Huš

7. apr 2011 ob 12:51:56

Google pripravlja korenito prenovo YouTuba, poroča The Wall Street Journal. Zaradi naraščajoče konkurence v obliki strani za spremljanje televizijskih vsebin (recimo Netflix in Hulu), ki že izpodjedajo primat klasične televizije in v nejevoljo potiskajo televizijske hiše, bo Google na YouTubu večji poudarek dal "kanalom". Kakšen ducat ali dva jih bomo po prenovi našli na straneh in vsak bo prinašal nekaj ur profesionalnih vsebin na teden. Dodatni kanali bodo nastali iz zbirke najžlahtnejših posnetkov, ki so že na strani.

V prenovi naj bi samo za naročilo novih vsebin potrošili 100 milijonov dolarjev. Pri tem Google cilja na nišo, ki obstoji med uporabniškimi videoposnetki nizke kakovosti in profesionalnimi TV-serijami in oddajami. Tod vmes želijo najti svoje mesto. Ideja je namreč prepričati uporabnike, da bi na strani ostali dlje, najraje tako dolgo, kot sicer gledajo TV. Da jim to lahko uspe, morajo seveda ponuditi nove, boljše in kakovostnejše vsebine.

Na ta način si želi YouTube odrezati čim večji kos oglaševalskega kolača, ki trenutno na ameriškem TV-trgu znaša 70 milijard dolarjev. Ko je Google kupil YouTube leta 2006 za 1,6 milijarde dolarjev, podjetje ni bilo dobičkonosno, česar ni uspelo popraviti niti novemu lastniku. Lani je stran zbrala 544 milijonov dolarjev prihodkov in je že skoraj v črnih številkah, letos pa kanijo zbrati 800 milijonov dolarjev in jo s tem definitivno pahniti v črno.