Za letošnje emmyje tretjina nominacij Netflixu, Huluju in Amazonu

Matej Huš

18. jul 2017 ob 00:33:07

Še točno dva meseca nas ločita od podelitve ameriških nagrad za televizijske serije emmy, a nominiranci so znani že sedaj, s tem pa tudi spremembe, ki se dogajajo v svetu digitalnih vsebin. Nekoč so bili časi, ko smo nadaljevanke in nanizanke gledali na televiziji, novejše filme v kinematografih, stare filme pa na televiziji. Potem je prišel internet in nič več ne bo, kot je bilo. Tako je letos kar tretjina nominiranih serij za emmyje plod tehnoloških velikanov in ne klasičnih studiev. Netflix je tako zbral več nominacij kakor ABC, CBS in Fox skupaj.

Če torej pogledamo razčlembo po producentih, je na prvem mestu HBO s 111 nominacijami, sledi pa Netflix z 91. Potem se zvrstijo NBC, FX, ABC, CBS in Fox, lestvico pa zaključujeta Hulu z 18 in Amazon s 16 nominacijami. To pa ni plod naključja, temveč trdega dela oziroma bogatega financiranja. Amazon in Hulu sta letos v produkcijo lastnih vsebin investirala skoraj pet milijard dolarjev, Netlix pa kar šest milijard dolarjev. Tako veliko denarja pa kupi tudi kvaliteto, kar opažajo tako gledalci kakor tudi strokovne žirije. Lani je imel Netflix 54 nominacij, letos pa 91. Ob tem velja poudariti, da je Netflix poskrbel tudi za kvantiteto, saj za letos načrtujejo produkcijo 1000 ur originalnih vsebin, medtem ko so jih lani 600 ur, predlani pa 450 ur.

Največ nominacij sta prejela
Saturday Night Live (22, NBC) in Westworld (22, HBO). Najboljši Netflixov izdelek je Stranget Things z 18 nominacijami, najboljši Hulujev je The Handmaid's Tale (13), Amazonov Transparent pa ima 7.