Izšel GNOME 3.0

Matej Huš

7. apr 2011 ob 08:43:03

Včeraj je izšla nova različica odprtokodnega namizja GNOME, ki je največja konkurenca KDE v Linuxu. Zadnja velika izdaja je stara že devet let, ko je izšel GNOME 2.0, od tedaj pa so redno izhajale podverzije, nazadnje 2.32 lanskega septembra. Zato ni presenetljivo, da najdemo v trojki vrsto izboljšav, novosti in popravkov.

Takoj na začetku ugledamo prenovljeno uporabniško lupino, ki jo je GNOME poizkušal uvesti že precej časa. Leta 2005 se je pojavil Topaz, to je bilo kodno ime za nov videz, ki pa se ni prijel. Vse do leta 2008 se ni zgodilo nič, nato pa se je kolesje razvoja pričelo počasi vrteti. Začel se je projekt GNOME Shell, ki je kasneje postal del uradnega GNOME 3.0 in vrhunec dosegel v novi grafiki pravkar izdane verzije. Pri tem je treba opozoriti, da zanjo potrebujemo strojno pospešeno grafiko, v nasprotnem primeru bo videz ostal star.

Nova lupina je grajena minimalistično in pregledno, saj ji manjka precej gumbov, okrasov, oken in podobnega, kar je bilo prej na zaslonu. Tak primer sta gumba Minimiraj in Maksimiraj, ki sta izginila iz naslovne vrstice. Tudi v nastavitvah namizja je precej manj navlake, saj so jih cel kup pospravili v eno aplikacijo po vzoru Mac OS X. Poleg tega je precej omejeno nastavljanje namizja, saj ni mogoče spreminjati tem, ohranjevalnika zaslona in pisave. Pričakovati seveda je, da se bodo z nadaljnjimi verzijami GNOME vrnile.

Prenos je že mogoč z domače strani.