Linux Mint 12 zunaj, ponuja dobro staro gnome izkušnjo

Mandi

27. nov 2011 ob 09:45:53

Veliko uporabnikov še ni najbolj navdušenih nad izkušnjo / nedokončanostjo novega uporabniškega vmesnika Ubuntu Unity oz. Gnome Shell in ravno nanje cilja pravkar izdana sveža različica GNU/Linux distribucije Mint 12 "Lisa".

Mint je izvedenka zadnje izdaje Ubunta 11.10 (sicer obstaja tudi debian testing verzija) s poudarkom na prijaznosti uporabniku, tako da pride z vsemi potrebnimi video kodeki, flashem in javo. Jedro je 3.0, glavni uporabniški vmesnik pa kot rečeno GNOME Shell z določenimi razširitvami, imenovanimi "Mint Gnome Shell Extensions" (MGSE). Z njimi uporabnik dobi vso lepoto in druge bombončke iz paketa GNOME 3.2, vendar z uveljavljenimi elementi uporabniškega vmesnika iz GNOME 2, kot je spodnja orodna vrstica s start menijem, dokom za zagnane programe, ali ikonami na namizju. Prijetno je tudi, da podpirajo cel GNOME 3.2, kajti Ubuntu ga v prihajajočem 12.04 LTS (!) ne bo - strašno jih namreč moti kakršnakoli vezanost na window manager mutter in zato bodo selektivno izbrali programe iz različnih izdaj Gnome 3 - nekatere iz 3.3, večino iz 3.2 in določene celo iz 3.0. To uporabnikom verjetno ne bo pretirano všeč.

GNOME 2.x ostaja na voljo, prav tako pa predogled njegove na novo spisane različice (rewrite .. why?) MATE desktop environment. Med ostalimi novostmi najdemo sveži Totem oz VLC, LibreOffice 3.4, Firefox in Thunderbird.