IBM in Singapurci razvili nov način napadanja okuženih celic z nanodelci iz polimerov

Matej Huš

4. apr 2011 ob 00:56:00

IBM in singapurski Inštitut za bioinženiring in nanotehnologijo sta razvila nov pristop za boj proti bakterijskim in glivičnim okužbam, ki uporablja znanje in tehnologijo iz proizvodnje čipov. O dosežku poročajo v članku Biodegradable nanostructures with selective lysis of microbial membranes v najnovejši številki ugledne revije Nature Chemistry. Če bo postopek uspešen v klinični rabi, predstavlja nov način spopadanja s trdovratnimi okužbami, kot so MRSA (na meticilin odporen stafilokok) in razne glive.

Pripravili so novo vrsto sintetičnih biorazgradljivih nanodelcev, ki se v delujoče oblike sestavijo šele v telesu. Oblika je odvisna od natančne proizvodnje nanodelcev, ki se proizvajajo v enaki čistoči kot material za čipe, in je prilagojena specifičnemu antigenu, tako da napadajo le okužene celice, ki jih prepoznajo po celični membrani (elektrostatski privlak). Napad nanje je kirurško natančno fizično uničenje okuženih celic (razbitje njihove memrbane), kar ima dvoje prednosti. Zdrave celice ostanejo nepoškodovane, medtem ko patogen ne more zevoluirati odpornosti na fizični napad.

IBM je izvedel delo na področju nanotehnologije in proizvodnje polprevodnikov, medtem ko so Singapurci problem osvetlili z medicinskega vidika. V IBM-u poudarjajo, da je za zdaj odkritje še globok v eksperimentalni fazi in je še prezgodaj kakršnekoli napovedi, a obeti so navdušujoči.