Raziskave na področju imunocelične terapije proti raku

Matej Kovačič

17. avg 2010 ob 19:04:10

Kot poročajo na Physorg, je skupina raziskovalcev z MIT pričela s preizkušanjem novega postopka ciljane imunoterapije proti raku. Gre za postopek imunocelične terapije, v katerem pacientu najprej odvzamejo nekaj imunskih celic (limfocitov T), jih spremenijo tako, da pričnejo napadati tumor, nato pa jih pacientu vbrizgajo nazaj v telo. Na ta način dosežejo, da se potem telo "sámo" učinkovito bojuje proti raku.

Do sedaj je bila težava v tem, da so morali pacienti v postopku tovrstne imunoterapije dobivati zdravila (najpogosteje interlevkine), ki so spodbujala nastanek teh limfocitov, vendar pa so imela hude stranske učinke - med drugim tudi odpoved srca in ledvic.

Sedaj pa so raziskovalci razvili posebne "nanotorbice", ki vsebujejo interlevkina IL-15 in IL-21, te nanodelce pa so nato "pripeli" na limfocite T, ki so jih nato vbrizgali v miši s tumorji na pljučih in v kostnem mozgu.

Rezultati poskusa, ki ga opisujejo v Nature Medicine so spodbudni, saj so se "nanotorbice" po tem, ko so limfociti T dosegli tumorske celice, razgradile, s tem se je sprostil interlevkin, to pa je sprožilo hiter nastanek novih limfocitov T. Pri miših, ki so bile deležne te terapije, so maligni tumorji izginili v povprečju v 16 dneh, miši pa so preživele 100-dnevno poskusno obdobje. Miši, ki terapije niso bile deležne, so v povprečju preživele le 25 dni, miši, ki so dobivale samo limfocite T ali limfocite T z injekcijami interlevkina, pa so v povprečju preživele 75 dni.

Raziskovalci so zato mnenja, da je postopek tovrstne imunoterapije proti raku precej bolj učinkovit kot "klasična" imunoterapija proti raku, poleg tega ima verjetno tudi manj stranskih učinkov. Seveda pa je do preizkušanja na ljudeh in v končni fazi (če zdravilo prestane vse preizkuse in se izkaže za učinkovito) do uvedbe v zdravljenje še dolga pot - vsaj desetletje ali dve. Raziskovalci trenutno pripravljajo klinične študije za uporabo opisanega postopka za zdravljenje raka na jajčnikih in prostati ter malignega melanoma.