Trideset let prvega prenosnega računalnika

Matej Huš

2. apr 2011 ob 14:51:31

Te dni mineva 30 let od sramežljivih začetkov ere prenosnih računalnikov, ki svoj pričetek sledi v april 1981. Takrat je podjetje Osborne Computer Corporation izdalo prvi komercialno uspešen prenosni računalnik Osborne 1. Uradna predstavitev se je zgodila 3. aprila 1981, ko so v San Franciscu na West Coast Computer Fairu pokazali 10,7 kilograma težak stroj.

Za 1795 dolarjev (kar z upoštevano inflacijo čez palec znese okrog tri tisoč današnjih evrov) se je dobil računalnik z 8-bitnim procesorjem Zilog Z80 s taktom 4 MHz, 64 KB pomnilnika, velikimi disketami in 5-palčnim zaslonom. Vse skupaj je krmilil operacijski sistem CP/M 2.2.

Osborne danes najbolj poznamo po zgrešeni poslovni politiki, ki je podjetje pripeljala v stečaj leta 1985, naše besedišče pa obogatila s terminom Osbornov učinek. Podjetje je namreč mnogo prezgodaj z velikim pompom najavilo naslednika svojega računalnika, ki ga potem ni bilo na spregled še več kot leto dni. Kupci so takoj po najavi skoraj prenehali kupovati Osborne 1, saj so raje varčevali in čakali na naslednika; podjetju je zmanjkalo denarja in bankrot je bil neizbežen. Podjetje je v manj kot dveh letih prestopilo iz kategorije podjetje z najstrmejšo rastjo prodaje v stečajni postopek. To je bil prvi večji opomin, kako hitro se v Silicijevi dolini karte premešajo.

Propad Osborna ni edina zapuščina njegovega tvorca Adama Osborna in krivično bi ga bilo soditi zgolj s tega vidika. Kasneje je ustanovil podjetje Paperback Software International, v katerem je zagovarjal idejo, da mora biti programska oprema dovolj poceni (tedaj okoli 20 dolarjev). Sicer je Paperback po izgubi patentne tožbe proti Lotusu propadel, a ideja je živela dalje.

David Bunnell, ki je ustanovil PC Magazine in PC World, pravi, da so bili v 80. letih trije velikani v računalniški industriji: Bill Gates, Steve Jobs in Adam Osborne. Prva sta še danes veliki zvezdi, medtem ko je zadnjega zgodovina po krivem kar nekoliko prezrla. Bil je na vrhu, nato pa je po nekaj nesrečnih odločitvah (predvsem propad Osborna in Paperbacka) izgubil vse. Dve leti po propadu Paperbacka je Osborne odpotoval v rodno Indijo, kjer je ostal do svoje smrti leta 2003.

Izvrsten članek o Osbornu so pripravili na Technologizerju.