Samsung na prenosnike podtika programe za beležnje vnosov? Ne.

Matej Huš

31. mar 2011 ob 00:44:44

Mohamed Hassan je v začetku februarja kupil prenosnik Samsung R525 s prednaloženim operacijskim sistemom in nanj pred pričetkom uporabe naložil protivirusno programsko opremo. Ob pregledu diska je ta zaznala prisotnost programa Starlogger, ki se neopazno zažene ob vsakem zagonu računalnika in beleži vse vnose prek tipkovnice (keylogger). V prednastavljenih časovnih razmakih lahko program svoje beležke pošlje na poljuben elektronski naslov.

Hassan je računalnik očistil in ga nekaj časa uporabljal, nato pa zaradi drugih strojnih težav vrnil in zamenjal za drugega. Tudi na drugem modelu R540 je odkril identičen program. Skrbna analiza je pokazala, da sta bila prenosnika nedotaknjena in da je bil moral Starlogger nanje namestiti ali pa vsaj namestitev potrditi kar proizvajalec.

Sprva so mu na pomoči uporabnikov dejali, da česa takega na Samsungovih računalnikih ni. Po daljšem pregovarjanju se je uspel prebiti do nadrejenih, ki so mu naposled v telefonskem pogovoru priznali, da je Samsung za Starlogger vedel, saj je bil tja postavljen z namenom nadzora delovanja računalnika. Samsung je želel po zelo nelegalni bližnjici brez dovoljenja ali vednosti uporabnikov pridobiti podatke o rabi in vedenju prenosnih računalnikov.

Gre za zaskrbljujoče dejanje, ki je podobno Sonyjevi eskapadi z nameščenim korenskim kompletom (rootkit) leta 2005. V slednjem primeru je bil Sony kaznovan in v ZDA že napovedujejo odškodninske tožbe zoper Samsung.

Dodatek: Novica je danes glavna tema na internetu, zato so tako neodvisni raziskovalci kot tudi Samsung podrobno preučili situacijo. Ugotovili so, da so navedbe netočne, saj je programska oprema VIPRE javila lažni pozitivni zadetek. Samsungovi prenosniki ne vsebujejo zlobne programske opreme.