Sony mora izplačati odškodnino zaradi prodaje "okuženih" CD-jev

Matej Kovačič

25. sep 2009 ob 09:02:51

Leta 2005 je glasbena založba Sony na okrog 50 svojih CD-jev namestila tim. Extended Copy Protection system (XCP), s pomočjokaterega naj bi programsko onemogočali (nelegalno) kopiranje njihovih CD-jev. A omenjeni programček je bil v bistvu klasičen korenski komplet (ang. rootkit), skratka skupek zlonamerne kode, ki jo pri svojih nečednih aktivnostih zvečine uporabljajo kiberkriminalci. Razlika je bila le v tem, da kiberkriminalci s tovrstnimi orodji prikrivajo nezakonite vdore v računalnike žrtev, Sony pa je skušal preprečevati kopiranje njihovih glasbenih CDjev.

Sledilo je odkritje in škandal, a kot poročajo na Heise.de in pri TorrenFreak, je bil Sony za svoje početje pred kratkim tudi sodno kaznovan.

Eden izmed kupcev njihovega glasbenega CD-ja je namreč CD vstavil v svoj računalnik, da bi ga poslušal, vendar je njegov protivirusni program predvajanje ustavil in izpisal opozorilo, da je CD okužen z zlonamerno kodo. Kupec je potem CD preveril še na treh drugih računalnikih ter ob tem izgubil kar 30 ur svojega dragocenega časa, nekako pa mu je uspelo izgubiti tudi nekaj podatkov na disku.

Zato je proti Sonyu vložil tožbo, v kateri je zahteval povrnitev 200 EUR za izgubo 20 ur, v času katerih se je moral po nepotrebnem ukvarjati s protivirusnimi opozorili, 100 EUR za izgubljenih 10 ur v katerih se je trudil z obnovo podatkov, ki jih je izgubil zaradi virusa, 800 EUR, ki jih je plačal računalniškemu strokovnjaku za popravilo domačega omrežja ter 185 EUR sodnih stroškov.

Vse skupaj je potem zaokrožil na približno 1500 EUR visok odškodninski zahtevek, Hamburško okrožno sodišče v Nemčiji pa je presodilo, da je bil kupljeni CD okvarjen in bi se na računalniku moral predvajati brez težav, ter oškodovancu prisodilo 1200 EUR odškodnine.

DRM se očitno ne izplača...