Microsoft poizkuša doseči sprejetje strožje zakonodaje v ZDA

Matej Huš

27. mar 2011 ob 10:51:37

Microsoft si v več ameriških zveznih državah prizadeva za sprejetje zakona, ki bi prepovedoval prodajo izdelkov v ZDA, če je katerikoli podizvajalec ali proizvajalec sestavnih delov v katerikoli fazi svojega delovanja uporabljal ilegalno programsko opremo. Za kršitve bi bil odgovoren prodajalec končnega izdelka v ZDA, če njegova letna prodaja presega 50 milijonov dolarjev in ima neposredno s tujim podjetjem sklenjeno pogodbo o proizvodnji.

To pomeni, da bi lahko Microsoft tožil ameriško podjetje, ki bi prodajalo oblačila, če so bila ta izdelana na Kitajskem in je tamkajšnji proizvajalec za na primer vodenje zalog (kar sploh ni del proizvodnega procesa!) uporabljal ilegalno kopijo Excela. Ameriško podjetje bi bilo obvezano plačati odškodnino, če bi vedelo za kršitve pa celo trojno odškodnino, sicer bi jim grozila prepoved prodaje v ZDA, čeprav sami sploh ne bi storili nobenega kaznivega dejanja. Microsoft pravi, da je obstoječa patentna zakonodaja in zakonodaja za zaščito avtorske lastnine nezadostna, zato želijo s sprejetjem novega zakona zaščito povečati.

Tovrstne zakone so sprejeli že v zveznih državah Washington in Louisiani, v proceduri pa so v državah Massachusetts, Kentucky, New York, Connecticut, Arizona, Illinois in Oregon. V Utahu je bil zakon zavrnjen.

Posebna lepota tega zakona za Microsoft pa je obravnava odprte kode. Medtem ko Microsoft lahko toži zaradi kršitve avtorskih pravic, pri kršitvi licenc za odprto kodo niti žrtev niti tožilstvo ne moreta ničesar, ker je iz zakona izvzeta.