Začel se je Innorobo

Matej Huš

24. mar 2011 ob 01:22:48

Od srede do petka poteka v Lyonu mednarodno srečanje robotikov iz svega sveta. Prireditev Innorobo sestoji iz sejemskega in konferenčnega dela, ki ju organizira francosko združenje robotikov Syrobo. Želijo si, da bi se na tem mestu srečali vsi, ki v robotiki kaj pomenijo, in predstavili trende v svetu robotov.

Na sejmu je okoli 80 razstavljavcev iz 12 državah, ki predstavljajo različne robote, nekatere izmed njih prvikrat v Evropi. Tako najdemo tamkaj humanoidne robote, robote za poučevanje, robote hišne pomočnike (npr. sesalnike) itn. Tudi predavanja so zanimiva, piše Heise, saj izpostavljajo uporabo robotov za različne naloge. Noel Sharkey z Univerze v Sheffieldu je predaval o uporabi v vojni, kjer so brezpilotna letala zgolj prvi korak. Če te dandanes krmili še vsakega en pilot, bodo v prihodnosti ljudje namesto posameznih upravljali cele jate robotov, ki bodo v fini motoriki avtonomni.

Cynthia Breazeal z MIT-a je predavala o uporabi robotov v civilne namene, kjer so možnosti takisto neomejene. Pravi, da bodo v prihodnosti roboti dobili več socialnih funkcij, saj bodo predstavljali presečišče tehnike, človeka in živali ter vplivali na njihove interakcije in soobstoj. Dominique Sciamma s Strate Collège ugotavlja, da oblika ne sledi več zgolj funkciji, marveč je estetika tudi pri robotih že pomembna. Zanimiva je tudi dilema, ali zgolj človek oblikuje robote po svoji meri ali pa tudi ti vplivajo na njegovo ravnanje. Sciamma je omenjala tudi transhumanistične ideje, o katerih teče debata tudi na forumu.

Pod črto je na prireditvi optimistična atmosfera, ki napoveduje skorajšnji preboj robotov v vse pore naših življenj. Videli bomo, kdaj in če sploh se bo to uresničilo. Innorobo se zaključi v petek.