Amazon kupuje iRobot

Jurij Kristan

5. avg 2022 ob 20:59:17

V Amazonu skušajo svojo ponudbo pametnih domačih naprav razširiti z novim velikim nakupom: za 1,7 milijarde dolarjev prevzemajo vodilnega proizvajalca robotskih sesalnikov, družbo iRobot.

Ob omembi robotskih sesalnikov bržkone vsi najprej pomislimo na roombe, naprave firme iRobot, ki so postale sinonim za tiste okoli poveznjene posode, ki potujejo po stanovanju in nadlegujejo domače živali. V iRobotu so pač glavni igralec na tem trgu, v zadnjih letih pa se skušajo pririniti še na področje robotskih kosilnic, kjer začuda še niso bili prisotni. Letošnjega maja so na rastočo konkurenco med samodejnimi sesalniki odgovorili z razvojem operacijskega sistema iRobot OS, skozi katerega naj bi pamet roomb postopno nadgrajevali s programskimi posodobitvami. Sedaj pa utegne njihov položaj še okrepiti prevzem s strani samega Amazona, ki namerava za proizvajalca sesalnikov odšteti 1,7 milijarde dolarjev. Videti je, da bo iRobot ostal podružnica z lastno znamko in tudi direktor ostaja dosedanji, Colin Angle.

Amazonu roboti seveda niso tuja zadeva, saj jih pridoma uporablja v svojih skladiščih. V ta namen je leta 2012 kupil družbo Kiva, leta 2019 pa Canvas Technology in ravno prejšnji mesec predstavil novo generacijo avtonomnega robota za pomoč v skladiščih, Proteusa. Toda iRobot se s skladišči verjetno ne bo ukvarjal, temveč po pomagal zgolj v ponudbi robotov za domačo rabo. Tudi tu je Amazon že prisoten, saj je lani lansiral premičen zaslon z Alexo, robotka Astra. Nakup iRobota je sicer njihov četrti največji po vrsti; po prodajni verigi Whole Foods, studiu MGM in pa julijskem nakupu ponudnika zdravstvenih storitev One Medical.