Fukušima - jedrski incident v teku (V)

Primoz Bratanic

18. mar 2011 ob 08:55:07

Teden dni po potresu in cunamiju so dogodki v Jedrski elektrarni Fukušima še vedno nepredvidljivi.

Včeraj je najprej brez strehe ostala zgradba četrtega bloka JE. Potem se je japonska vojska cel dan trudila v bazene z izrabljenim gorivom pripeljati vodo -- najprej s helikopterji, nato z vodnimi topovi. Gre za obupano dejanje brez primere v 50 letni zgodovini jedrske industrije.

Sočasno so delavci TEPCA poskušali povezati JE nazaj z električnim omrežjem, pričakuje se, da bosta bloka 1 in 2 povezana na omrežje danes, za bloka 3 in 4 pa TEPCO pravi, da povezave ni pričakovati pred 20.3. Povezava z omrežjem bo verjetno omogočila ponoven vklop vsaj nekaterih črpalk, če le te niso preveč uničene.

Še vedno so problem bazeni z izrabljenim gorivom, saj kljub odmetavanju ogromnih količin vode iz helikopterjev ter vodnih topov do njih ni prišlo prav veliko vode. TEPCO je vmes nepojasnjeno izjavil, da je v enem izmed bazenov verjetnost, da pride do kritične reakcije večja od nič.

Prvič po enem tednu so japonci začeli govoriti o zabetoniranju reaktorjev. Pravijo sicer, da je hlajenje prioriteta, vendar zasutje reaktorjev s peskom in betonom postaja čedalje bolj realna možnost.

Petek, 8:58 Edano: delavci se še vedno trudijo priklopiti elektriko.
9:03 Edano skoraj prepričan, da voda prihaja v bazene z izrabljenim gorivom.
9:55 Japonska nadgradila oceno stopnje nesreče iz četrte na peto stopnjo.
10:08 Trenutno se podaljšuje ocena časa potrebnega za priklop elektrike pri blokih 1 in 2 iz danes na jutri zjutraj.
19:53 TEPCO je priklopil elektrarno na omrežje