ASUS bo podpiral Bulldozerje na obstoječih matičnih ploščah

Primož Resman

18. mar 2011 ob 08:10:28

Pri AMD-ju so že ob predstavitvi arhitekture Bulldozer povedali, da bi prihajajoče čipe lahko pripravili do delovanja v obstoječih matičnih ploščah oz. v podnožju AM3. To bi sicer onemogočilo uporabo nekaterih novosti, ki jih pri AMD-ju pripravljajo v novih procesorjih, zaradi česar so se tudi odločili predstaviti nekoliko spremenjeno podnožje AM3+, s katerim naj bi bil Bulldozer izkoriščen do konca. A to ni ustavilo ASUSovih inženirjev, ki so se odločili spariti obstoječe matične plošče s prihajajočimi procesorji.

Le nadgradnja BIOS-a naj bi bila dovolj, da bodo štiri, šest oz. osemjedrni procesorji iz serije FX delovali v vseh matičnih ploščah z veznimi čipovji 890 FX oz. 890 GX, ki bodo imele naložen vsaj BIOS različice 3012. Temu bo sledila še predstavitev serije plošč M5A, ki bodo polnokrvno podnožje AM3+ sparile z veznimi čipi serije 800. Takšne matične plošče so že predstavili pri ASUSovi sestrski družbi AsRock. Po predvidevanjih piscev pri X-Bit Labs bodo ASUSovi potezi verjetno sledili tudi drugi proizvajalci matičnih plošč, nedvomno pa bo ASUS predstavil plošče s podnožjem AM3+ in veznimi čipovji iz serije 900, ko bodo seldnji na voljo.

Zanimivo je, da ASUS potrjuje združljivost sicer nezdružljivih čipov in podnožij - AM3 procesorji naj bi namreč popolnoma brez težav delovali v AM3+ ploščah, medtem ko to ne velja za obratno kombinacijo, torej AM3+ procesorje in AM3 plošče. Mnogi posledično pričakujejo, da bo ta možnost onemogočena s fizično spremenjenim podnožjem procesorjev AM3+, kakor se je že zgodilo pri prehodu z AM2 na AM3 (AM3 procesorji sedejo v AM2 podnožje, AM2 procesorji pa ne v AM3 podnožje). Na XtremeSystems.org sicer špekulirajo, da bi lahko le najnovejša revizija ASUSovih plošč imela podporo za procesorje Zambezi, kar naj bi pri ASUSu dosegli z uporabo drugačnega podnožja. Ta odločitev bi bila lahko posledica težav z veznimi čipovji serije 900, zaradi česar naj bi AMD dovolil uporabo obstoječih čipovij, da ne bi prišlo do zamude pri predstavitvi novih procesorjev.

V vsakem primeru bomo več izvedeli najkasneje v nekaj mesecih.