Intelovi novi procesorji Coffee Lake terjajo nove plošče

Matej Huš

4. avg 2017 ob 22:10:15

Na internet je precej nespametno ušla informacija, da prihajajoča generacija procesorjev Coffee Lake (Core i-8xxx) ne bo združljiva s trenutnimi matičnimi ploščami serije 200, na kateri tiktakajo procesorji Kaby Lake, čeprav bo podnožje LGA1151 fizično enako. Potrebovali bomo nove plošče serije 300. Takšne informacije Intel običajno razkrije šele ob uradni predstavitvi procesorjev, to pot pa je vest ušla podjetju ASRock, ki proizvaja matične plošče. V odgovoru na vprašanje na Twitterju so uporabniku odgovorili, da prihajajoči procesorji ne bodo podpirali obstoječih plošč. Očitno je ASRock kmalu spoznal, da so s tem prelomili kakšno zavezo, saj so odgovor kmalu pobrisali, a duh je ušel iz steklenice.

Seveda je mogoče, da ima ASRock napačne informacije, ker Intel uradnih komentarjev ni dal. Toda PCWorld ima enake informacije iz drugih virov. Podobno je za Heise potrdil neimenovan proizvajalec matičnih plošč.

To na prodajo sicer večjega vpliva ne bo imelo, ker se dandanes velika večina procesorjev proda v novih računalnikih. Zanesenjakov, ki kupijo nov procesor in želijo z njim nadgraditi svoj obstoječ računalnik, je zadosti malo, da se Intel z njimi ne obremenjuje. Razlog za upad njihovega števila pa je tudi razvoj. Včasih se je takt procesorjev iz generacije v generacijo strmo povečeval, danes pa stopicljamo na mestu z dodajanjem jeder in piljenjem arhitekture. Pri nakupu novega računalnika glavna pridobitev tako ni več hitrejši procesor, temveč druge izboljšave.

Seveda sploh ni nujno, da Intel to počne iz gole ekonomske logike. Povsem mogoče je, da novi procesorji uporabljajo kakšne doslej neuporabljene kontakte, zaradi česar na starih ploščah fizično ne morejo delovati. Na te odgovore bomo morali še počakati.